Každopádně, tohle je tak jako tak spíš tip než recept, takový nápad, protože dýně je sice zelenina, jež se postupně dostává do podvědomí lidí, ale většina jí pořád nevěří a když už, udělají z ní akorát polívku. Ne že by dýňový krém nebyl super, ale víte jak, víc zpracování nikdy neuškodí. Aspoň se vám nikdy nepřejí!
Měla jsem lepší fotku... ale kdoví, kde. |
Potřebovat budete:
(na 1 porci)
1/4 dýně (nejlepší je hokkaido, ale je v podstatě jedno, jaká se vám dostane pod ruku)
3 střední brambory
3 stroužky česneku
2 lžíce oleje
koření (grilovací, mletá paprika, sušený česnek, bazalka, chilli... co se vám zachce)
Dýni i brambory omyjete, vydrhnete a i se šlupkou (pokud máte hokkaido dýni, z jiných dýní by se šlupka konzumovat neměla, ale já to dělám a vůbec mě to neštve) je nakrájíte na kostičky, z dýně samosebou při rozkrojení vydlabeme vnitřek. Semínka můžete vysušit a pak sníst, jinak to letí do koše.
Nakrájenou dýni a brambory naházíte do uzavíratelné misky tak, aby v ní zbylo trochu místo. Posypete kořením - já dávám grilovací (takže už pak nesolím) a trošku chilli semínek, někdy bazalku. Zakápnete olejem (ty dvě lžíce jsou fakt odhad), nádobu zavřete a protřepete, aby se olej smísil s kořením a pokryl zeleninu. Tu vyklopíte na plech vystlaný pečícím papírem a šoupnete do trouby na horkovzuch, 200°C, 40 minut. Deset minut před vyndáním ještě přidávám nadrobno nasekaný česnek jako další dochucení, kdybych ho tam dala hned zezačátku, tak by se spálil.
Super jsou k tomu rajčata, ať už samotný, nebo v salátu.
Tadadadá!~
A já si letím udělat úkoly do hočka. Bye!
To musí být dobrý! (bez česneku po tom bych umřela xD).
OdpovědětVymazatJá si dělal těstoviny s dýňovou omáčkou a jedla jsem to i s tou šlupkou i s těma semínkama xD, Proč by se to nemělo jíst? xD
Je!
VymazatTak šlupku od banánu taky nesníš, ne všechny šlupky jsou jednoduše jedlé... :)