neděle 19. října 2014

Pečená dýně s bramborami

Někomu se asi bude zdát komické, že píšu recept na tak jednoduché jídlo, kdy je každému vše jasné už z názvu... ale hodně lidí se mě ptalo na přesný postup po jednotlivých bodech, protože o tomhle jídle pořád básním. A tak tenhle článek slibuju už asi rok xD (Promiň, Vladi.)

Každopádně, tohle je tak jako tak spíš tip než recept, takový nápad, protože dýně je sice zelenina, jež se postupně dostává do podvědomí lidí, ale většina jí pořád nevěří a když už, udělají z ní akorát polívku. Ne že by dýňový krém nebyl super, ale víte jak, víc zpracování nikdy neuškodí. Aspoň se vám nikdy nepřejí!

Měla jsem lepší fotku... ale kdoví, kde.



Potřebovat budete:
(na 1 porci)
1/4 dýně (nejlepší je hokkaido, ale je v podstatě jedno, jaká se vám dostane pod ruku)
3 střední brambory
3 stroužky česneku
2 lžíce oleje
koření (grilovací, mletá paprika, sušený česnek, bazalka, chilli... co se vám zachce)


Dýni i brambory omyjete, vydrhnete a i se šlupkou (pokud máte hokkaido dýni, z jiných dýní by se šlupka konzumovat neměla, ale já to dělám a vůbec mě to neštve) je nakrájíte na kostičky, z dýně samosebou při rozkrojení vydlabeme vnitřek. Semínka můžete vysušit a pak sníst, jinak to letí do koše.
Nakrájenou dýni a brambory naházíte do uzavíratelné misky tak, aby v ní zbylo trochu místo. Posypete kořením - já dávám grilovací (takže už pak nesolím) a trošku chilli semínek, někdy bazalku. Zakápnete olejem (ty dvě lžíce jsou fakt odhad), nádobu zavřete a protřepete, aby se olej smísil s kořením a pokryl zeleninu. Tu vyklopíte na plech vystlaný pečícím papírem a šoupnete do trouby na horkovzuch, 200°C, 40 minut. Deset minut před vyndáním ještě přidávám nadrobno nasekaný česnek jako další dochucení, kdybych ho tam dala hned zezačátku, tak by se spálil.

Super jsou k tomu rajčata, ať už samotný, nebo v salátu.

Tadadadá!~

A já si letím udělat úkoly do hočka. Bye!


2 komentáře:

  1. To musí být dobrý! (bez česneku po tom bych umřela xD).
    Já si dělal těstoviny s dýňovou omáčkou a jedla jsem to i s tou šlupkou i s těma semínkama xD, Proč by se to nemělo jíst? xD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je!
      Tak šlupku od banánu taky nesníš, ne všechny šlupky jsou jednoduše jedlé... :)

      Vymazat