neděle 17. listopadu 2013

Angel Beats! - recenze

(Jen tak mimochodem, vím, že jsem se dlouho neozvala, a ano, měla jsem pro vás přichystaný článek, jenže byl o videích, a vzhledem k tomu, že se mi dvě (ze čtyř celkových) nejlepší a nejdelší odmítají nahrát, nejspíš se ho nikdy nedočkáte.)

I tak ale tenhle článek mali(lili)čko souvisí s tím nezveřejněným: videa jme točily s Maky a k shlédnutí tohodle anime mě dokopala taktéž ona (dokonce mi ho podstrčila na flešce). Chabá výmluva, já vím, ale... chabá výmluva, ehm.

[Pořád se můžete přihlásit do knižní adopce!]
Tohle anime je tak nějak celkově dost oblíbené a upřímně, neslyšela jsem na něj dokonce ani žádnou negativní reakci, tedy ne celkově, že by někdo řekl, že je to příšerné anime. A to i přesto, že v době, kdy vyšlo, jsem se ještě ve světě otaku pohybovala docela čile.

To vám ale o anime jako takovém asi moc neřekne, že. Inu, snad všechno má svého hlavního hrdinu, ten z Angel Beats! se jmenuje Otonashi Yuzuru (přiznávám se, nevím to z hlavy, tak jako drtivě drtivou většinu jmen). Jinak mi přijde docela jako prohra, když vaše příjmení zní líp než vaše jméno. Ale zpět k Otonashimu. Na začátku anime se projevuje jako blbec, v průběhu se to potom tak nějak vytrácí a on se začne chovat vcelku normálně, a na konci ta debilita nějak záhadně zase vygraduje v jeden velký spoiler, který vám neprozradím. (Ale to divné máchání rukama bylo epické. Nicméně taky hodně jako dafuq)
Tenhle chlápek, jehož si můžete povšimnou taky na obrázku nahoře, se probere kdesi na zemi, a jeho první myšlenka samozřejmě je Kde to jsem?, což nesnáším. Já vím, že by si to většina lidé skutečně myslela, ale je to takové... klišé. Každopádně, když se teda zvedne do sedu, první, koho si všimne, je Yurippe.
Yuri je drobná osůbka s fialovými vlasy, která však v rukou třímá velkou zbraň. Okay. A míří na vážně nevinně vypadající bělovlasou dívku, která si jen tak klidně stojí a rozhlíží se. Okay. A pak Otonashimu řekne, že je to Tenshi (Anděl) a on sám je mrtvý. Tady už si to okay asi odpustím.
Našeho hlavního hrdinu nakonec napadne, že si z něj Yuri jenom dělá srandu (Rada do posmrtného života č. 1: Poslouchej holky, co drží v ruce zbraň. Zvlášť, pokud je to zbraň o takové velikosti, co přímo křičí, že bys ji rozhodně neměl ignorovat.), prostě se zvedne a odkráčí za bělovlasou dívkou. (Blbost první: Lézt k někomu, kdo je cílem někoho jiného. Může vás sejmout taky.) Rozhovor začne s tím, že mu nějací lidí řekli, že je Tenshi (Blbost druhá, netřeba vysvětlovat.) Dostane se mu záporné odpovědi, z čehož se mu sice uleví, ale vzápětí je mu opět vysvětleno, že je mrtvý, a jeho nenapadne nic jiného, než obvinit všechny ze spiknutí proti němu, aby si z něho utahovali, a žádá důkaz. (Blbost třetí: Důkazem toho, že jste mrtví, je, že vás zabijí. Potom se totiž znovu obnovíte, jelikož, víte, umřít můžete jen jednou. Dokonce i ti největší hamouni mají jen jednu smrt, kterou prostě prožijí a konec.)
Nejspíš očekáváte, že vám řeknu, že takhle blbě to pokračuje pořád dokolečka, ale to není pravda. Naštěstí.
Když totiž Otonashi konečně přijme, že je po smrti, začne poslouchat, co mu chtějí ostatní říct (což mu přidá pár plusových bodů na domnělé inteligenci) a tedy se dozví, oč že to běží: Lidé, kteří by měli v tomto světě strávit nějakou dobu, aby za sebou nechali svůj starý život a pomocí reinkarnace začali nový, se vzbouřili. Nechtějí nový život, chtějí ten starý, který jim někdo vzal, aniž by na to měl právo, který byl bez jakékoli spravedlnosti ukončen v mladém věku. (Až na dvě výjimky jsou v anime samí teens, a ty dvě výjimky jsou vedlejší postavy.)
Už to zní docela zajímavě, že? Bojovat proti Bohu a Andělu, yay! *psychopatický smích v pozadí* Přidejme ještě fakt, že si Otonashi nepamatuje nic ze svého (minulého) života a začne to být skutečně docela epické, představte si ty duchaplné myšlenky o smrti, nekonečnosti, spravedlnosti, pravdě, všechny ty hustodémonskykrutopřísné souboje s Tenshi, tajné mise, všechno promyšlené do posledního detailu - STOP.
Tohle je popis toho, jaké by Angel Beats! mohlo být anime. Problém je, že ono takové není.
Má dokonalou myšlenku, postavy, příběh, všechno, ale... přesně tohle zpracování mu chybí. Muselo to mít úplně dokonalou předlohu, první myšlenku, nápad, ale pak to tvůrci nějak odflákli, hlavně konec. (Navíc pokud vím, všechno je to způsobené tím, že jelikož se na tvůrce tlačilo, aby už to měli, se to o 6 měsíců uspěchalo, a to, co mělo mít 26 epizod, se napěchovalo do 13. Anime s takovým velkým potenciálem... skončilo na třinácti ubohých dílech, které by nebyly dostačující snad ani kdyby se vynechali všechny ty nesmyslné rušící vtipy. (Pokoušet se smíchat drama s komedií nikdy nebyl dobrý nápad.) Tohle je smutné.)
Víte, ono to není špatné anime. Vůbec ne. Má spoustu dokonalých věcí. Ale prostě každá vteřina na vás křičí a ječí, že je toho v ní mnohem víc, že to chce jenom rozvést. Asi nejlepším příkladem jsou charaktery - každá z postav má svůj vlastní příběh, ale my se je dozvíme jenom tak okrajově, nejsou moc zpracované psychologicky a kromě toho, že je postavy odříkají, dál do anime vlastně nezasahují. Jediná postava, které se podle mě anime věnovalo více-méně dostatečně a zároveň byl její příběh dobrý a dojemný, je Iwasawa.


Opravdu, tahle jediná holčina dostala (okay, spolu s Otonashim, ale jeho příběh podle mě stejně nebyl zajímavý) šanci svůj příběh skutečně vyjádřit, což JE SAKRA HROZNĚ SMUTNÉ, MY CHCEME TO DOKONALÉ ANIME, KTERÝM ANGEL BEATS! MĚLO BÝT!
Navíc tady v důsledku nedostatku času vznikla celá řada nesmyslů, které nejsou domyšlené. Některé bych vyjmenovala, ale byly by to spoilery, určitě si jich všimnete sami, pokud se na AB! podíváte.

Abych ale taky přešla k nějakým těm technickým stránkám věci. Grafika je hodně podařená, a to i přesto, že jsou tu kilometrové, modré, bílé, růžové apod. vlasy a všichni jsou ve školních nebo jiných uniformách, což je opravdu úspěch. Většinou mě tyhle věci vytáčejí nehledě na cokoliv jiného (viz. High School Of The Dead).
Naprosto dokonalou věcí je potom hudba, stačí, když si pustíte i jenom opening, a myslím, že i pokud zrovna neholdujete jemným dojemným věcem a japonštině, bude se vám líbit.


Většinou od hudby v anime chci jenom to, abych ji nevnímala. Aby byla doplňková, podkreslovala příběh, dotvářela atmosféru, pokud možno byla instrumentální a já si ani nevšimla toho, že tam je. Jenže Angel Beats! je výjimka. Všechny skladby se přesně hodí tam, kde jsou, jejich význam taktéž sedí a navíc jsou krásné. Myslím, že na anime s lepší hudební stránkou jsem ještě nenarazila (uvažuju o Higashi no Eden, ale hudbu z něj si taky moc neuvědomuju, až na ten d-o-k-o-n-a-l-ý opening a skvělý ending a jednu jedinou skladbu.)
Za zmínku kromě openingu pak ještě určitě stojí ještě My Song, což se písnička právě Iwasawy a dokonce má významnou roli v příběhu. A úžasné lyrics.
Tohle byste si skutečně měli poslechnout.

Pardon, znovu mě dojímá její příběh *probírá se z čtvrthodinového transu*

Abych to nějak shrnula. Angel Beats! je anime z roku (myslím) 2010 od společnosti Key, které má mimo jiné na svědomí např. Air. Má pouze 13 dílů a podle všeho vzniklo na námět hry, podle anime byla dodatečně nakreslena i manga.
Klady AB! jsou... vlastně všechno, hudba, grafika, myšlenka, postavy, příběh, námět. Většina věcí však skrývá ale, jelikož je to celé takové nedotáhnuté, rozhodně se z toho dalo vytáhnout mnohem, mnohem víc. Byly tam skutečně dojemné věci, které ale vzápětí zabila nějaká blbost, a to je prostě škoda škoda škoda.
V celkovém hodnocení bych to viděla tak na 8/10. (Což je u mě hodně vysoké.)
Je to dílo, na které se třeba i podívám znovu, ale tak za půl roku, za rok, až se budu nudit, o prázdninách apod. Je skvělé, ale mohlo by být dokonalé, a to mě ničí.

2 komentáře:

  1. Aww, AB! zhlédnu..teda až se dokopu kouknout na Deadman Wonderland or ako sa píše.
    Musím hlavně dokoukat nějak smysluplně Skins a pak se vrhnu i na anime, už mi děsně chybí. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Deadman Wonderland (to od tebe opíšu, zdá se mi, že to máš správně :D) su viděla a teda kravina dost, podle mě :D
      Jo jo, já tu mám zas SPN... právě, i proto jsem se k temu nechala překecat, byla to fajn doba ^^

      Vymazat