čtvrtek 21. března 2013

Knihy v mých myšlenkách Pošesté - Lisey a její příběh

Zdravím!
Přemlouvám se k napsání článku už víc jak týden, no dostávám se k tomu až teď. Jisté části mých imaginárních čtenářů se už možná doneslo, že jsem nemocná, což první dny vypadalo asi
takhle, i felt like shit. Ale teď je to spíš, fuck yea, mám spoustu času na to koukat na House a na LOTR filmy a na ty díly Naruta, co jsem za poslední půlrok neviděla a tak!
Ale teď jsem přišla kvůli článku, ehm, jasně, jasně, jdeme na to.

Lisey a její příběh - Stephen King

Sakra, zase nemám záhlaví -.- Bude vám muset stačit, že se to v originálu jmenuje Lisey's story.

1) Proč jsem si vybrala právě tuto knihu
Protože kniha s názvem "To" od stejného autora, kterou si chci přečíst už strašně dlouho (a teď ji mám konečně doma) nebyla v té době v knihovně k dostání a tahle jednoduše vypadala slibně. Ehm. To je všechno, můžete jít.

2) Definujte knihu jedním nebo dvěma slovy (přídavným nebo podstatným)
Darda! Konec!

3) Definujte knihu jedním slovem (slovesem nebo citoslovcem)
Hladovět

4) S jakou postavou bych se ztotožnila, případně kým bych chtěla nebo nechtěla být
Nikým. Netoužím zemřít, zemřít, být zavřená v blázinci nebo málem zemřít, díky.
A ztotožnila... jako, fakt se mi nestalo, abych lítala do jiných světů a pila tam z tůně, takže... asi taky nikým? Nevím, nepotřebuju se přece v knihách s postavami ztotožňovat, na co? Jsou tu, abych si přečetla jejich příběhy a něco si z nich vzala, ne aby mě definovali.

5) Pokuste se v každém příběhu něco vyšvihnout, ať už je třeba opravdu velmi špatný, najděte v něm jedno positivum
Proč mě tahle otázka vždycky nutí nebrat knihu jako celek? Štve mě to. Kdo na to má náladu? Kniha prostě je celek.
Okay. Asi jistá forma humoru. Nadsázky. Zoufalství. Tak něčeho. Vlastně by to bez toho mohl být jenom další vcelku i průměrný horror. Hm. Ale není.

6) A naopak najděte jedno negativum, ale pouze jedno, cílem je uvědomit si, co vám na knize vadilo nejvíc, nemusí to být jen chyba v knize (spisovateli/spisovatelce), ale třeba i v chování postav
Ačkoliv je to celé vcelku hezky propojené, některé věci tam skutečně byly navíc, a mám na mysli i situace, ne jen věty a tak. (Vždycky k tomu... prostě nevidím důvod, proč to spisovatelé dělají?) Nebo, ne navíc. Jenom asi... nepodstatné. Věci, které bychom si jako čtenáři mohli domyslet, nebo tak. Z toho důvodu mě taky někdy až přestala bavit a musela jsem se trochu přemáhat, abych se k tomu vůbec dokázala vrátit a potom udržet pozornost, protože to nebylo potřeba, být v pozoru, vnímat. Jednoduše by snad nikomu neublížilo, kdyby musel při čtení  trochu víc zapojit mozek, ne?

Konečné hodnocení: Asi... nějakých 85%, nebo tak nějak.

Ukázalo se, že jediná fotka té knihy, kterou mám, je tahle... ehm.

Nom, co vy a Kingovky? Mám k přečtení ještě Mrtvou zónu a To,
ale Janette, která ho miluje,
mi dělá chutě i na spoustu dalších , hah.

Žijte!

12 komentářů:

  1. To jsem před pár lety koupila matce, taky bych si to už mohla přečíst. Ale děsí mě ta délka. Zvlášť já jsem ten typ člověka, co musí číst knihu v kuse, protože jak ji jednou odloží, už se k ní nevrátí.
    Tu žábu mám taky :D

    OdpovědětVymazat
  2. Měla jsem na mysli "To" :D Musí být asi zvláštní přijít do knihkupectví a říct: "Chci To."

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznám se, že poprvé mě vůbec nenapadlo, že myslíš To, a pak jsem se musela strašně smát :D A ono jako celkově... "Čtu To, Mám To, Půjčíš mi To..." Hah, tu knihu budu hodně nosit do školy, bude to vtipné :D
      Jinak já mám tolik moc knih, které bych chtěla přečíst, ale není čas, a strašně mě to štve :D Takže snad si ho někdy najdeš. (Za pár let. Jo.)
      Witchky vládnou světu!

      Vymazat
  3. Ja zdolávam To na mobile, no serinká ma to, chcem v ruke držať knížku! :D ale je to skvelé, čítam to furt i keď som si prvé dni hovorila, že už ju nikdy "neotvorím" ^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jop, já dočítám Hemingwaye na pc, bo už jsem tu knížku musela vrátit, a chytám tik do očí, hnus je to :D Hej? Tak fajn, uvidíme, co to... totiž vlastně To udělá se mnou.
      (Ehm.)

      Vymazat
  4. AAAAAAAADVENTURE TIME! *tenhle komentář tě má vyděsit*
    Co se týče šestky, já to dělám taky. Ale to protože mám příběhy a příběhy nejsou jen ty příběhy, ale jsou to celé světy, životy postav a tak. Takže pro mě je naprosto přirozené psát tam o věcech, co jsou zápletce k ničemu.
    Nevím jak to maj normální spisovatelé, co nepříběhují. (jako tímhle způsobem příběhování)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak hej, to je pak něco jiného. Ale když jde o příběh jednoho člověka, jeden zážitek, který někde načíná a někde končí, tak mi to vadí. I když je rozdíl, když je tam něco, co není k zápletce - to je celkem v pohodě - ale když tě autor směřuje k tomu, aby ti to došlo, dává ti opěrné body, abys k něčemu došla, a chvilku potom, co na to opravdu přijdeš, je to řečeno. Tak k čemu potom to předtím? To to mohl říct rovnou.

      Vymazat
  5. Zrovna mám před sebou The Shining. Milujem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hn, to jsem taky chtěla. A Hřbitov zvířátek. A Nezbytné věci. A Carrie. A tak nějak... všechno, ehm.

      Vymazat
  6. Oyy, jednu dobu jsem hrozně žrala cokoliv od Kinga a tady Lisey patřila mezi mé oblíbence.^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, myslím, že je to fajn četba, uvidíme, co ostatní knihy ^^

      Vymazat